fredag 6 mars 2009

Istället för en blomma.....





Bror min har fyllt år & imorgon är det kalas för honom. Vi har bestämt att jag köper presenten i Mexico. Kan ju dock inte komma tomhänt till kalaset imorgon. Tänkte att jag kan ge honom nybakat bröd. Nedan följer receptet - ett mycket gott & enkelt bröd att göra. Fungerar alldeles utmärkt att göra dubbel sats. Brukar då ha inne bröden i ugnen i ca 10 min mer.

Bovetelimpa med aprikoser & frön


Buffé nr 2 2009, sid 7

Ingredienser
Portioner: 1 limpa

4 dl dinkel-/vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön (naturella)
1 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt (ev havssalt)
1 äpple
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl honung
4 1/2 dl naturell yoghurt (gärna ekologisk)


Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3. Kärna ur, klyfta och skär äpplet i skivor. Klipp/skär aprikoserna i små bitar.
4. Rör ner honung, yoghurt, äpple och aprikoser.
5. Häll smeten i en smord och mjölad brödform eller liknande, ca 30x10 cm. Toppa med frön och havregryn och pudra över lite mjöl.
6. Grädda på nedersta falsen i ca 60 minuter.
7. Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna, gärna under duk. Servera gärna tillsammans med en tapenade, sök receptet

Jag hade inte tillräckligt m honung hemma. Valde då att ta i lite lingonsylt.
Källa. Buffe alt ica.se

Kan varmt rekommendera detta bröd. Mycket gott & enkelt att göra!

Bon Appetit!

2 kommentarer:

Susanna sa...

Oj, vilket gott bröd! Det är något jag sakna här i Kenya - det finns inget gott bröd att köpa! Bakar en del själv, men vete sjutton om bovete och dinkelmjöl finns att få tag på... :) Kram

Malin sa...

Det kan jag tänka mig. Undra vad bovete & dinkel heter på engelska? Vad är typisk mat för Kenya ? Lagar du mkt mat själv ? Kramen!